Naturturisme
DK EN

Havkajak vending

 Grønlændervendig i havkajak 
-  Foto Lenze Middelberg

Helnæs Bugt – 35 km

Helnæs Bugt er et smukt og fredeligt område, der ligger i læ ved næsten alle vindforhold. Ruten går fra Falsled, lidt nord for Faaborg, langs kysten forbi den smukke Damsbo Skov og fin badestrand over mod bunden af Helnæs Bugt ved den lille by Brunshuse og halvøen Agernæs tæt forbi øen Fiskeholm, et ynglefuglereservat. Herfra går ruten langs den større kuperede halvø Helnæs og forbi den langstrakte ø Illum med smukke strandengsområder med et rigt fugleliv, forbi Horne Krog og nordpå mod Falsled igen. Det er et oplagt område for den uerfarne roer. Turen tager 1 – 2 dage alt efter tempo og temperatent.

 

Tåsinge Rundt – 45 km

Tåsinge rundt er en lidt længere dagstur, som med fordel kan nydes over to dage. Der vil være en meget varieret natur og et rigt fugleliv, og man skal være opmærksom på flokke af rastende fugle specielt på Tåsinge Grund ud for Monnet på det sydlige Tåsinge. Undgå at krydse ind i mellem flokkene og ro uden om. Ruten går rundt om naturseværdigheden Skanseodden, igennem det smukke snævre Thurø Sund lige forbi den idylliske fiskerlandsby Troense og tæt forbi Valdemar Slot og Nørreskoven, hvor Sixten Sparre og Elvira Madigan endte deres dage. Derfra forbi den østlige del af Tåsinge med Lunkebugten, Stenodden og Vemmenæs, et gammelt fisker- og færgeleje. Ruten forbi Monnet, op igennem Knude Dyb, forbi Vornæs Skoven og Tåsinge Vejle er en utrolig flot og afvekslende tur med kig til flere af øhavets mindre øer. Strømforholdene i Svendborgsund kan være lidt drilske, specielt i sejlrenden, men ellers kan de fleste klare turen under rolige vejrforhold.

 

Sydøstruten – 75 km

På Sydøstruten besøger man både Langeland, Strynø og Ærø, tæt forbi nogle af de mest sårbare områder i Det Sydfynske Øhav. Turen hér kræver en yderst hensynsfuld adfærd, men vil til gengæld give nogle meget flotte naturoplevelser. I perioden 1. marts – 15. juli er de beskyttede områder, øer og holme meget sårbare, og man skal holde sig på god afstand og forstyrre så lidt som muligt.
I Rudkøbing ligger én af øhavets nyligt anlagte kajakhavne, med opbevaringsrum til kajakker, opholdsrum med borde og stole samt information om øhavet.Turen ned langs Langeland, ind i Lindelse Nor og ned forbi Ristinge Hale er smuk og afvekslende. Derfra går ruten over til Marstal på Ærø, forbi Ommel og Ærøskøbing, for derfra at krydse tværs over øhavet forbi de fuglerige øer Stor- og Lille Egholm samt den lille beboede ø, Birkholm, til Strynø, en ø med stor befolkningsfremgang i modsætning til mange af de andre beboede småøer. Turen tager for den erfarne roer omkring 3 -4 dage.

 

Ø Tour – 100 km

Denne tur giver mulighed for et besøg på alle de mindre øer i Det Sydfynske Øhav, nemlig Strynø, Birkholm, Avernakø, Lyø, Drejø, Skarø og Hjortø samt Ærø og den sydfynske kyststrækning fra Dyreborg ved Faaborg til Syltemade Ådal, en tunneldal lidt vest for Svendborg. I Faaborg ligger den anden kajakhavn med opbevarings- og opholdsrum samt information om øhavet. Det er en tur med storslåede naturoplevelser og små lokale øsamfund. På denne rute skal man også være opmærksom på de sårbare og beskyttede områder specielt i perioden 1. marts – 15. juli. Turen tager omkring 5 – 6 dage og kræver god erfaring med roning.

 

Ærø rundt - 70 km

Ærø rundt kan være en udfordrende tur, som følge af det åbne hav på sydvestkysten. Hvis du ror uret rundt kan du i Vejsnæs Bugt følge kystlinjen og trafikken på kystvejen mellem Marstal og Ærø. En lille kilometer efter det sted, hvor vejen går ind i landet, kan du ved landgang se Sankt Albert-fæstningen. Nyd senere udsigterne til de stejle klinter ved Vejsnæs Nakke og de smukke skredterrasser ved Voderup Klint (kan dog være svære at se tæt på kysten). Her ligger jorden på lag af ler, og dermed skrider de øverste lag ud mod havet. Ved øens nordspids står det idylliske Skjoldnæs Fyr. Sydøst for fyret ligger Næbbet, der er et af øhavets mest karakteristiske vinkelforlande. Her mødes øst- og vestgående havstrømme og afsætter materiale fra Ærøs nordøstkyst. Småsøerne er opstået ved gravning af ral, og da ralgravningen ophørte i 1975, blev her skabt et naturområde med bl.a. ynglende havterner. Fra Næbbet fortsætter du mod Urehoved og Ommelshoved og når gennem Halmø Sund tilbage til Marstal.

 

Langeland rundt - 120 km

Langeland rundt er den længste og sejeste tur i Øhavet. Lohals er en lille hyggelig by, og ved øens spids mod nord ligger Hov. Gå i land ved sandstranden og nyd naturen her på Nordlangeland og gå en tur i sommerhuskolonien med mange, gamle huse. Tidligere var stedet et svar på nutidens Skagen. Farvandet nordøst for nordspidsen er et ”hot-spot” for marsvin, så i stille vejr vil du sikkert se nogle af dem.

 

Langs østkysten sydover vil du se opdage gamle fiskeskure, brugt af de fiskere der hentede deres føde i det strøm- og fiskerige Storebælt. Der er mange gode badestrande. En af dem er ved Stengade Skov, hvor Adam Oehlenschläger fik inspirationen til ”Det er et yndigt land”. Ved sydkysten af Langeland er enestående rullestensstrande, høje klinter og flotte strandsøer – foruden et kobbel vilde heste. Nordover er den imponerende Ristinge Klint med talrige geologiske lag, og syd for Rudkøbing ligger det idylliske Lindelse Nor med syv småøer. Det må du ikke snyde dig selv for.
Du passerer byerne Rudkøbing, Lohals, Spodsbjerg og Bagenkop – og hver by fortæller sin historie.

Kort